Yes ik zing vals!

Avatar foto

Leestijd: 3 minuten

Zing vals, time verkeerd, sla over met je stem, raak buiten adem én vergeet je tekst. Oh ja en voordat ik het vergeet; klap helemaal dicht, knijp die lange noot eruit én verslik jezelf tijdens de laatste zin. Dit is mijn advies als professioneel zangcoach. Wat ik bedoel is: ga fouten maken! Yes to keihard op je plaat gaan. Waarom is het belangrijk om fouten te maken als je zingt?

Fouten maken doe je echt niet zomaar

Zeker de perfectionisten, zoals ikzelf, weten het; fouten maken doe je echt niet zomaar. Het is helemaal niet makkelijk om “gewoon” maar te doen en te zingen zonder erbij stil te staan dat je flink de bocht uit gaat vliegen. Ik wil helemaal niet de fout in gaan en vals zingen terwijl mijn stem overslaat!

“Juist door de fout in te gaan, leer je iets over je stem en over jezelf en word je een betere zanger.”

 

Het moet meteen perfect

Tijdens de zanglessen komt het regelmatig voor dat een leerling hardop staat te balen als de noot niet helemaal zuiver is of de tekst er niet meteen soepel uit rolt. Het moet volgens henzelf meteen perfect. Eigenlijk is dit helemaal niet logisch… Want hoe kun je precies beter worden in zingen? Juist door de fout in te gaan, leer je iets over je stem en over jezelf en word je een betere zanger.

“De manier waarop je heel goed wordt in iets, is door te leren hoe je het steeds beter kunt doen.
De manier waarop je leert om het steeds beter te doen, is door het verkeerd te doen.”
(Mark Manson)

Erg saai om naar te luisteren

Nou had ik vroeger als 16 jarig meisje zelf een zangcoach die regelmatig tegen me zei; die handrem zit er altijd op bij jou, zing nou eens met de handrem eraf. “Zing het uit!” riep ze altijd. Het was mijn perfectionisme die de handrem stevig aangetrokken hield, zodat ik altijd de juiste noten zong, nooit oversloeg met mijn stem, op alle juiste momenten adem haalde enzovoort. Maar daardoor ontwikkelde ik mijn eigen sound niet echt, het was allemaal keurig “binnen de lijntjes” en beheerst. En om eerlijk te zijn; erg saai om naar te luisteren.

“Hoe meer je de fout in gaat, hoe groter de kans is dat je slaagt en succesvol wordt.”

Toen ik ouder werd en ik me steeds meer op mijn gemak voelde durfde ik eindelijk de handrem eraf te halen en ging ik beter zingen. Ik mocht van mezelf fouten maken en het kon me niet meer zoveel schelen wat iemand anders ervan vond als ik uit de bocht vloog, zo fijn!

“Een kraak, hik, piep, overslaande stem en gekke geluiden horen erbij in de zangles.”

Lol tijdens de zangles

Natuurlijk is leren zingen een serieuze aangelegenheid, als je bijvoorbeeld zangtechnieken onder de knie wilt krijgen of met stemproblemen aan de slag gaat. Maar ik zorg er altijd voor dat de leerlingen er lol in hebben en dat er ruimte is voor gekkigheid. Je leert in de zanglessen al gauw dat een kraak, hik, piep, overslaande stem en gekke geluiden onderdeel zijn van het proces om beter te worden.

Hoe meer je de fout in gaat, hoe groter de kans is dat je slaagt en succesvol wordt, dus go for it en zing gerust eens een potje vals of raak even flink buiten adem, dan gaat het de volgende keer beter én ontwikkel je meer zelfvertrouwen om “gewoon” maar te doen!

  • Ter inspiratie: de #1 New York Times bestselling auteur en life coach die iedereen motiveert om maling te hebben aan wat anderen van je vinden, fouten te maken en jezelf te ontwikkelen:
    Mark Manson


Met ons team van professionele zangcoaches, creëren we voor alle leerlingen een veilige plek tijdens de zanglessen, waar ruimte is om fouten te maken en risico’s te nemen om te kunnen groeien als zanger. Iedereen is welkom om een vrijblijvende privé les te komen volgen, meld je hier aan voor een proefles via het online formulier.

Showing 1 comments
  • Co
    Beantwoorden

    Dit helpt Esther. Perfect en beheerst kan heel saai zijn. De emotie doet de stem overslaan, maar maakt het veel echter. Dankjewel.

Laat een reactie achter