Waarom leren zingen, lijkt op LEGO

Avatar foto

Leestijd: 2 minuten

Zie je het voor je? Een enorme berg gekleurde LEGO steentjes, alsjeblieft. Ga er maar mee aan de slag. Ok, waar begin ik? Wat zal ik bouwen? Moet ik eerst sorteren of kan ik meteen beginnen? Zit er een boekje bij om iets na te bouwen, of doe ik gewoon maar wat? In deze blog kom je er achter dat denken aan een berg LEGO je écht gaat helpen om beter te leren zingen!

Goed kunnen zingen, hoe leer je dat nou echt? Omdat je zelf je instrument “bent” kan het zijn dat je voor jezelf wat drempels over moet om volledig vrij en voluit te zingen zonder dat je je druk maakt of het mooi klinkt of niet, of “wat andere mensen er wel niet van denken”. Dit komt vaak voor.

“Volledig vrij en voluit zingen zonder dat je je druk maakt of het mooi klinkt of niet.”

Wanneer je zangles volgt leer je ontzettend veel over ademhalingstechnieken, want  zingen is uitademen, over houding, timing, klankkleur, uitspraak, dikke en dunne stembanden, borststem en kopstem, dynamiek, luid zingen (belting), je stemgebruik verbeteren, je stem op te warmen, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Aan tien dingen tegelijk denken

Ik weet dat nog, toen ik zelf 16 jaar was en privé zangles volgde, dat ik tijdens het zingen in de les soms wel aan tien dingen tegelijk moest denken voor mijn gevoel. Stond ik wel goed rechtop? Stak ik mijn kin niet uit? Waar haalde ik ook alweer adem? Welk stukje gaf ik meer volume? Enzovoort.

“En…paf! Dat ik hier nou na 20 jaar zingen en een trip naar New York achter moet komen.”

LEGO en Estill Voice Training

Toen ik onlangs in New York was, tijdens een trainings weekend van Estill Voice Training*, verscheen daar ineens een afbeelding van een berg LEGO op het PowerPoint scherm. En…paf!, ik had een onwijs “aha” moment. Dat ik bij mezelf dacht, moet ik hier nou na 20 jaar zingen en een trip naar NYC achterkomen, wat ik graag had willen horen van mijn eerste zangcoach?

“Just play with it.”

Als je naar je stem, je eigen instrument kijkt  en wat je er allemaal mee kan, kun je dat zien als een berg LEGO. In plaats van dat je van jezelf verwacht dat je meteen alles mooi en goed kan zingen, je zangtechniek binnen no-time op orde hebt en die 10 dingen tegelijk kunt toepassen, kun je denken; ik ga ermee spelen en ik ga alles ontdekken. Just; play with it.

Zonder jezelf druk op te leggen, gewoon spelen met je stem geluid, nieuwsgierig blijven naar wat je er allemaal mee kan, spelen met ademhalingsmomenten, spelen met klankkleuren, spelen met volume en dynamiek, spelen met uitspraak, en have fun!

Haal de druk er af

Door te spelen en uit te proberen ga je waarschijnlijk nog meer kanten van je stem ontdekken, en haal je voor jezelf de druk weg om meteen alles goed te doen.
Je zal elk onderdeeltje of bouwsteentje leren gebruiken en op de juiste manier toepassen, geef het even tijd.

En wie weet, na een tijd spelen, bouwen en uitproberen, heb je een stevig en kleurrijk meesterwerk gebouwd in geheel eigen stijl, die niet meer omver te krijgen is. It’s here to stay!

* Estill Voice Training, EVT, is een wereldwijd bekende, van oorsprong Amerikaanse zangmethode of model om beter te leren zingen. Ontstaan na jarenlang onderzoek door de grondlegger Jo Estill. Door te kijken naar anatomie, en verschillende “Voice Qualities” en “Figures” leer je hoe je totale controle krijgt over je stem en leer je beter zingen. Bij ZanglesRotterdam en ZanglesUtrecht komt EVT ook aan bod tijdens de zanglessen, om beter te begrijpen hoe je stem werkt.

Bovenstaande foto’s zanglessen: JPP fotografie. All rights reserved.

Laat een reactie achter