Hoe het begon

In 2009 studeerde ik zang aan het conservatorium, Codarts, in Rotterdam en ben ik begonnen met ZanglesRotterdam.nl. Privé zangles geven leek mij heel erg leuk om te doen, omdat ik zelf ook goede ervaringen had met het volgen van privé les. De persoonlijke coaching vond ik altijd erg leuk. Daarom begon ik dat jaar met ZanglesRotterdam en zo’n 15 zangleerlingen bij mij thuis. Binnen een paar maanden begon er een wachtlijst te ontstaan en heb ik andere zangcoaches vanuit mijn netwerk gevraagd om aan te sluiten, zodat deze leerlingen van de wachtlijst ook een plek konden krijgen. Inmiddels zijn we met een fantastisch team dat bestaat uit zangcoaches die vanuit verschillende disciplines werken (jazz, songwriting, muziektheater enz.) en zijn we op verschillende locaties te vinden verspreid door de stad.

Bij ZR hebben wij onze focus op privé zangles en persoonlijke coaching. Zelf ben ik in mijn tienertijd begonnen met het volgen van privé zangles. Ik merkte dat ik daar heel veel uit kon halen. Er zitten zoveel voordelen aan; individuele begeleiding en één op één coaching om het beste uit jezelf te halen en je grenzen op te zoeken. Hierdoor kun je heel gericht aan je zangtechniek werken en je krijgt tools om je vocale instrument te ontdekken en ontwikkelen. Als je je op je gemak voelt bij je zangcoach, voel je ook de ruimte dat je fouten mag maken en kun je je eigen sound en repertoire ontdekken. Het is ook een fijne manier om heel gericht naar een optreden toe te werken bijvoorbeeld.

On Stage als ontmoetingsplek

Op mijn 19e belandde ik in mijn eerste band en heb ik jaren wekelijks in binnen- en buitenland opgetreden. Op een gegeven moment vormde ik mijn eigen band “Esther Robinson” waarmee ik een EP uitbracht in 2011. Hierdoor heb ik veel kunnen groeien, niet alleen als zangeres, maar ook op persoonlijk vlak. Ik ging steviger in mijn schoenen staan, ik kroop uit mijn schulp…Ik weet hoe belangrijk optreden voor míj is geweest en ik bedacht me dat de leerlingen van ZR hier ook heel veel aan zouden kunnen hebben. Daarom heb ik ‘On Stage’ in het leven geroepen zodat leerlingen ook de kans krijgen om op het podium te staan als ze dat willen. De On Stage momenten voelen voor de leerlingen vaak als een warm bad, het is een veilige en gemoedelijke omgeving om op het podium te staan, om alles toe te passen wat ze tijdens de zanglessen hebben geleerd, en om voor familie en vrienden te kunnen zingen. On Stage is een begrip geworden binnen ZR voor de leerlingen om naartoe te werken, om elkaar te horen zingen, om elkaar te inspireren. Privéles volg je natuurlijk in je eentje en On Stage is een ontmoetingsplek voor ons geworden.

Verras jezelf

Wat wij willen uitdragen als team is dat we onze leerlingen supporten en coachen op elk vlak, op zang gebied maar ook op persoonlijk vlak. Wij weten als geen ander dat wanneer je zingt, je jezelf kwetsbaar opstelt. De zangcoaches zijn ervaren en kunnen de leerlingen goed op hun gemak stellen. Zo kun je het maximale uit je stem halen en jezelf nog eens verrassen, go for it!

Esther Mooijman ~ Eigenaar & coördinator ZanglesRotterdam